WETENSWAARDIGHEDEN OMTRENT HET WARMTEBEHANDELEN VAN RVS

Omdat het warmtebehandelen van roestvast staal in de praktijk regelmatig vragen oproept, volgen hieronder diverse praktische aanbevelingen en werkwijzen die nodig zijn bij verschillende kwaliteiten teneinde tot een goed resultaat te komen. Voor het warmtebehandelen c.q. gloeien van roestvast staal kunnen de volgende ovens worden gebruikt: Gas- of oliegestookte ovens; Elektrische ovens zoals weerstands- en…

Lees verder

WEL OF NIET GLOEIEN VAN ROESTVAST STALEN BUIZEN

In de praktijk zien we dat buizen van roestvast staal wel of niet gegloeid toegepast kunnen worden. De vraag kan dan gesteld worden wat de motivatie is om voor gegloeide of ongegloeide buizen te kiezen. Het gloeien van austenitisch roestvast staal heeft als doel om het product spanningsarm te maken en om alle ongewenste intermetallische…

Lees verder

HET POTENTIAALVERSCHIL

In de metaalkunde wordt het begrip ‘potentiaal’ gedefinieerd als de elektrische spanning, die een metaal aanneemt wanneer het in een geleidende vloeistof wordt gedompeld. Deze spanning wordt uitgedrukt in Volt. Deze spanning wordt veroorzaakt door de hoeveelheid metaalionen die in oplossing gaan in een vloeistof en de daarmee equivalente hoeveelheid elektronen die per oppervlakte-eenheid in…

Lees verder

HET METAAL WOLFRAAM

Wolfraam (W) is een metaal met een grijs/wit uiterlijk en het is per definitie een overgangsmetaal in het periodiek systeem. Overgangsmetalen nemen in hoogwaardige technologieën een steeds belangrijker plaats in. Verhoudingsgewijs komen overgangsmetalen weinig voor in de aardkorst. Overgangsmetalen zijn geschikt tot het vormen van zogenaamde coördinatieverbindingen dankzij de vrije atoomorbitalen. Zij worden mede daardoor…

Lees verder

ORBITAAL LASSEN

Bij orbitaal lassen wordt gebruik gemaakt van het wolfraam inerte gasproces, waarbij het basismetaal tot smelten wordt gebracht waardoor zich de lasverbinding vormt. Dat betekent dat er geen toevoegdraad nodig is. Tijdens het lassen vormt zich tussen de wolfraamelektrode en het werkstuk een boog. Om de boog te starten wordt met een hoogfrequent of een…

Lees verder

DE SLIJTAGEWEERSTAND VERHOGEN VAN TITAAN

Hoewel slijtageproeven niet tot de technologische proeven behoren, worden zij er toch meestal wel onder gerekend. De weerstand van een materiaal tegen slijtage bij rollende of glijdende wrijving wordt bepaald door bijvoorbeeld een proefblokje tegen een draaiende cilinder te drukken en na enige tijd de gewichtsvermindering te bepalen. Deze methode is gestandaardiseerd in de norm…

Lees verder