DIVERSE LASPROCESSEN
Over lasprocessen is in de afgelopen decennia al veel informatie verschenen in diverse technische media. Dit artikel beoogt in kort bestek een indruk te geven over de meest voorkomende lasprocessen, met daarin de karakteristieken en een mogelijke motivatie waarom dat specifieke proces in bepaalde omstandigheden wordt toegepast. Het lasproces heeft altijd ten doel om m.b.v.…
HET GEDRAG VAN STAAL EN ROESTVAST STAAL IN HETE GASSEN
In een proces waar gasmengsels aanwezig zijn die koolstofoxides of koolwaterstoffen bevatten, zal bij hoge temperaturen carburisering ontstaan als deze gassen in contact komen met staal. Een ander woord voor deze neiging wordt ook wel carbon pick-up of koolstofopname genoemd. Carburiserende gassen worden bijvoorbeeld aangetroffen in o.a. cementovens. In dergelijke ovens komt de temperatuur boven…
HET VERZINKEN VAN STAAL
Hoewel in een vorig blog al het nodige is geschreven over de functie van zink op staal, wordt in deze blog verschillende wetenswaardigheden op een rij gezet. Zink is onedeler dan staal en het potentiaalverschil tussen deze metalen is maar liefst 350 mV. Dit houdt dan ook in dat verzinkte lagen op staal een prima…
DE KENMERKEN VAN KOOLSTOFSTAAL
Koolstofstaal is een legering van de elementen ijzer en koolstof. Belangrijke kenmerken zijn de aantrekkelijke mechanische waarden, de goede smeedbaarheid en een hoge taaiheid, dat ook wel ductiliteit wordt genoemd. Naast deze omschrijving, moet het koolstofgehalte lager zijn dan 1,9%. Koolstofstaal, zoals men dat in de praktijk meestal tegenkomt, bevat ongeveer 0,2% koolstof. Zonder koolstof…
LASSEN VAN KOOLSTOFSTAAL AAN ANDERE METALEN
Op de vraag of koolstofstaal aan andere metalen gelast kan worden, is geen eenduidig antwoord op te geven. Soms klinkt dan een volmondig ja en in andere gevallen wordt het met klem ontkend. Daarom volgen in dit blog wat voorbeelden, die in de praktijk nog wel eens voorkomen. Hierbij wordt uitgegaan van het gebruik van…
KOOLSTOFSTAAL EN DE BENAMING VAN STRUCTUREN
Als we kijken naar het ijzerkoolstofdiagram, dan zien we dat er verschillende structuren mogelijk zijn in afhankelijkheid van het koolstofgehalte. Namen zoals ferriet, austeniet, martensiet, perliet, bainiet, cementiet, ledeburiet en eutecticum komen dan voorbij. Het lijkt mij zinvol om in het kort hierbij stil te staan om uit te leggen wat deze termen feitelijk inhouden.…
OPTIMALISEREN SLIJTBESTENDIGHEID VAN GEREEDSCHAPSSTAAL
High Speed Steel boren met slijtvaste deklaag van titaan-aluminium-nitride (foto AGT) Het mechanisme om deze deklaag aan te brengen, gaat als volgt in zijn werk. In een werkruimte van een zogenaamde HiPIMS machine wordt een gas ingebracht van zuiver stikstof. HiPIMS staat voor ‘High-power impulse magnetron sputtering’. Sputtering betekent letterlijk kathodeverstuiving. Belangrijk is dat er…
WAT IS GEREEDSCHAPSTAAL?
Hierbij kan vooral gedacht worden aan de elementen vanadium, molybdeen, nikkel, wolfraam en chroom. Door variaties aan te brengen in de chemische samenstelling en met het samenspel van een optimale warmtebehandeling, kunnen de specifieke eigenschappen van het gereedschapstaal behaald worden. Deze eigenschappen zijn o.a. de slijtvastheid, corrosiebestendigheid, hardheid en sterkte. Bovendien hebben legeringselementen invloed op…
KOOLSTOFSTAAL SLIJTVASTER MAKEN
Er is uiteraard nog veel meer over te zeggen over dit onderwerp, maar met dit blog willen we vooral stilstaan bij speciale oppervlaktetechnieken die stalen componenten een slijtvaste laag geven. Als alleen het oppervlak hard en slijtvast wordt, dan betekent dat tevens dat er een taaie kern over blijft. Gehard staal kan door een te…
LASSEN VAN ALUMINIUM AAN STAAL
Op afbeelding 1 is de afschuifwaarde in N/mm2 te zien nadat een gelast monster staal/aluminium 200 uur op een bepaalde temperatuur is gehouden. Boven de 315⁰C is duidelijk te zien hoe snel deze waarde naar beneden gaat. Dat moet dus in elk geval voorkomen worden. Afbeelding 1: afschuifwaarde aluminium/staal verbinding als functie van de temperatuur.…