Schone lucht in huis - haal brandharen en pollen uit de lucht met uw WTW filters

Om te beginnen is uw WTW installatie geïnstalleerd om energie terug te winnen. Maar wist u dat u daarnaast uw huis kan voorzien van gezuiverde lucht?

Veel huishoudens in Nederland hebben een StorkAir WTW unit van het bedrijf Stork uit Zwolle - tegenwoordig Zehnder - welke koploper is in het maken van deze warmte terugwin installaties.

Filterman is al meer dan 10 jaar gespecialiseerd in het maken van filters voor Zehnder Stork Air WTW filters en heeft een verbeterde kwaliteit ontwikkeld waarmee er nog meer uit de installatie gehaald kan worden: uw woning voorzien van schone lucht.

Goed nieuws dus voor degenen die overgevoelig zijn geworden voor de brandharen van de eikenprocessierups of mensen met hooikoorts.

Eikenprocessierups brandharen en pollen filteren

Het fijn-filter van Filterman is in staat deze vervuiling uit de lucht te halen. Hoewel het om heel kleine deeltjes gaat, is dit nieuwere type filter in staat deze tegen te houden. Dit is vanwege de hogere dichtheid van de vezels waarmee dit filter gemaakt is.

Een standaard filter zal 70% tot 85% tegen houden van deeltjes van 10µm groot (1µm - dit spreek je uit als micrometer - is 1/1000ste deel van een millimeter).
Omdat een brandhaar van de eikenprocessierups al 200µm tot 300µm is, zal deze onder normale omstandigheden volledig uit de lucht gefilterd worden met een standaard filter.

Voor pollen is dit echter een ander verhaal. De kleinere pollen zijn rond de 5µm en grotere kunnen zelfs 100µm zijn.
Een voorgeschreven filter van het type G3 houdt deze nog maar voor 35% tot 70% tegen wat dus betekend dat een groot deel er gewoon doorheen gaat.

Wanneer u last heeft van pollen is het dus verstandiger om voor het fijn filter te kiezen: deze haalt al 95% tot 99% van deze pollen van 5µm uit de lucht en meer dan 99% van pollen van 10µm en groter.

In de tabel hieronder is het verschil te zien tussen het standaard (G3) filter en het fijn-filter (M6):

Percentage opgevangen deeltjes (%)
Deeltjes grootte
(1µm = 0,001mm)
Standaard Filter
G3 Klasse
Fijn Filter
M6 klasse
< 10µm 70-85 > 99
< 5µm 35-70 95-99
< 3µm 15-35 85-95
< 1µm 5-15 50-65
< 0,5µm 0-5 20-40
< 0,2µm - 10-25
< 0,1µm - 5-15

Voorkomen is beter dan genezen

Het tegenhouden van pollen en brandharen is beter dan de klachten te verhelpen. Maar met het gebruiken van een goede filter is nog niet alles voorkomen.

Een WTW installatie zal voor een groot deel uw huis van verse en schone lucht voorzien. De voorwaarde is alleen wel dat alle lucht via het filter gaat, dus niet het huis binnen komt via ramen en deuren, welke in de zomer en voorjaar veel vaker open staan.
Uiteraard is dit niet te voorkomen, juist in het voorjaar en zomer is het prettig om je huis te luchten. Dit betekend echter wel dat hiermee ook de pollen en brandharen het huis in kunnen komen.
Het hele huis volledig clean houden is dus niet echt een optie.

Enkele tips om je huis zoveel mogelijk vrij te houden van allergenen:

  • Laat de deur en ramen alleen een tijdje in de ochtend open staan en houdt hem daarna zoveel mogelijk gesloten
  • Plaats filters voor ventilatieroosters
  • Sluit de binnendeuren van slaapkamers tijdens het luchten zodat er geen harde luchtstroom doorheen gaat, welke pollen en brandharen mee kan nemen
  • Houdt rekening met de windrichting, brandharen kunnen honderden meters met de wind meegeblazen worden
  • Laat de was niet buiten drogen, brandharen kunnen in de kleding blijven haken
  • Stel de luchtstromen van de WTW unit zo in dat er een overdruk ontstaat in de ruimtes die schoon moeten blijven (hardere uitblaas van lucht dan afzuiging ervan), zodat er geen trek ontstaat die pollen en haren meenemen
  • Zorg dat de filters op tijd vervangen worden

Schone filters - schone lucht

Klinkt logisch: schone filters zorgen voor schone lucht. Dat is dan ook belangrijk om op te letten; vervangen zal vaker nodig zijn als hij sneller vies is.
Na verloop van tijd zal het filter dicht gaan slippen met allerlei vervuiling. Met name de grotere deeltjes zullen het filter verstoppen, wat te zien is aan de donkere grijze verkleuring.
Wanneer het filter te ver dicht geslipt is met vuil, moet de ventilator van de WTW unit harder blazen om de lucht er doorheen te krijgen. Het gevolg is dat er deeltje doorheen geforceerd kunnen worden, maar ook gaat er lucht langs de randen lekken. Hierdoor zal er dus ongefilterde lucht uw huis inkomen en mogelijk uw warmtewisselaar gaan verstoppen.

Uitwassen of reinigen van het filter is geen goed idee: het filter bestaat uit kleine polyester filamenten - hele dunne draadjes - welke op elkaar geperst en gesmolten worden. Bij het uitspoelen zullen deze filamenten samengedrukt worden waardoor er kleine openingen ontstaan.
Misschien is dit niet met het blote oog te zien, maar bij gevoeligheid voor pollen e.d. is dit funest.
Voor de warmtewisselaar is een bepaalde bescherming voorgeschreven door de fabrikant, deze voldoet dus niet meer aan deze eisen wanneer het filter uitgewassen, gezogen of afgeklopt wordt.

Heeft u nieuwe filters nodig?

Bestel bij Filterman het standaard filter of kies het unieke fijn filter voor een maximale bescherming!